Профил Подесувања Репутација Разговори Омилени Одјави се

mojagarderoba.mk Блог

Дома Блог Неколку совети како да направите добри фотки

Неколку совети како да направите добри фотки

За да успеете да продадете нешто преку mojagarderoba.mk многу важно е да имате добра слика којашто ќе го привлече вниманието на останатите членови. Сите знаеме дека добра слика вреди повеќе од илјада зборови, па затоа таа треба во најдобро светло да го покаже тоа што го нудите, неговата форма, боја, материјал и состојбата во која се наоѓа. Иако обично се вели дека фотографирањето е еден бесконечен процес, бидејќи ниедна слика не е совршена, сепак, ние ќе ви дадеме неколку совети коишто ќе придонесат Ваашата фотографија да биде поубава и повпечатлива. Поставете го апаратот на рамна површина. Рамна и цврста подлога секогаш придонесува до подобра слика отколку кога апаратот го држиме в раце. Изгасете го блицот. Секогаш потрудете се да ги фотографирате работите на дневна светлина, а не ноќе. Не е препорачано да сликате со блиц бидејќи така сликите се помалку атрактивни. Кога се слика со блиц се губи оригиналната боја, а и некои делови може да бидат повеќе осветлени од останатите, а, сепак, пожелно е да се покаже артиклот во вистинското светло. ![](http://img2.mojagarderoba.mk/mk/images/blog/82faf02c6d119e68973e433281b1caa8.jpg) Вклучете ја макро опцијата. Речиси сите дигитални апарати ја имаат оваа функција. Кога сликате мали нешта како накит или делови од парче облека (натпис, копчиња), вклучете ја макро опцијата и насочете го апаратот кон она што го сликате. Почекајте сликата да се избирстри и тогаш фотографирајте. Во секој друг случај сликата ќе биде матна, нејасна и непривлечна. ![](http://img2.mojagarderoba.mk/mk/images/blog/2987c1bb0923707a896580ef11345984.jpg) Направете повеќе фотографии! Секогаш е добра идеја да направите повеќе фотографии од еден артикл. Откако ќе имате повеќе фотографии ќе може да споредите кој агол најдобро го претставува она што го нудите, каде светлината е најдобра и слично. Колку повеќе фотографии имате, толку е поверојатно дека помеѓу нив ќе се најде некоја што е навистина одлична. Можете да прикачите најмногу пет фотографии и тоа е сосема доволно за да прикажете како нешто изгледа од напред, од назад, кога е облечено, па дури да прикажете и некои специфични детали, доколку ги има. Внесете се во работата. Доколку сакате да продадете нешто, запрашајте се како би успеал некој вас да ве убеди да го купите. Затоа, добар совет е да го комбинирате парчето облека, или накит, со друга облека. Купувачите секогаш се посигурни при одбирање производ што им се допаѓа кога можат да видат истиот како прилега на телото. Користете “white balance”, односно балансирање на белата боја на фотографиите. Често може да забележите како некои фотографии се премногу сини или премногу црвени на места каде што би требало да бидат бели. Тоа е последица од неизбалансираност на белата боја на фотографијата. Затоа, доколку сликате бели работи, не заборавајте да ја вклучите опцијата “white balance” на вашите апарати. ![](http://img2.mojagarderoba.mk/mk/images/blog/9c4a450741c528ddbb887b9d5dc8d4b7.jpg) Користете соодветна позадина. Пред да ги фотографирате вашите работи, добро би било да најдете соодветно место за фотографирање во вашиот дом. Пожелно е да сликате на еднобојна позадина за да целото внимание на купувачот биде насочено кон вашиот артикл, а не кон другите работи што би се гледале на силката. Се надевам овие совети ќе ви помогнат да направите добри фотографии од вашите артикли и дека преку нив ќе успеете побрзо да ги продадете или размените.